hu | en

Trükkök és tippek a sertés mozgatásakor

2019. május 01
Trükkök és tippek a sertés mozgatásakor

Fontos, hogy bármilyen állatot mozgatunk egyik helyiségből egy másikba-  türelmesnek kell lenni. Sertés gondozók sokszor felteszik a kérdést, hogy „de mitől fél az állat, miért nem megy?„

Tudni kell, hogy bármilyen rendellenesség vagy eltérés lép fel a megszokottól, az állat hátrálni fog. Ilyen zavaró tényezők a légáramlat, új padozat, új szagok, fénytelenség, szokatlan zaj, hirtelen zaj…

Hogy miért is makacsolja meg magát a sertés és nem akar célirányosan menni? Képzeljük el, hogy például a fiaztatóból akarjuk kihajtani a kocát, de nem akar elsőre kimenni. Az egyik ok, hogy ott marad a malac, amit óvni szeretne. Legtöbbször, szokatlan módon el akarjuk vinni az ismert biztosból (28 nap laktáció), a bizonytalanba, ahol nem tudja az állat, hogy mi fog történni vele. Tulajdonképpen, mi emberek sem viselkednénk másképp, ha ismeretlenre próbálna valaki kényszeríteni. Tudni kell, hogy ilyen esetben az erőszak nem segít.  Ilyenkor időt és teret kell biztosítani, hogy az állat békére találjon, hiszen amellett, hogy malaca van, amit 28 napig szoptatott, ő is szereti a szabadságot. Persze mindig vannak kivételek, de jó rutinnal 99%- ban kiküszöbölhető a probléma. Abban az esetben, ha mégis előfordul, hogy a koca nem engedelmeskedik, akkor nem szabad bántani a jószágot. Ilyenkor segithet, ha lekapcsoljuk a villanyt a teremben, és csak ott hagyjuk égve, amelyik folyósóra, vagy folyósón akarjuk hajtani. Emellett a terem-ventilátor leállítása is segíteni szokott illetve ha ugyanarról a folyósóról ki kell terelnünk még kocát, akkor ki kell engedni egy másik kocát.
Ha ez a három dolog sem használ, akkor célszerű a kocát kitolattatni a helyiségből. (terelő segítségével, szűkítjük a koca a látókörét majd tolattatjuk...)

A csoportos hajtás picivel egyszerűbb, mint az egyedi, hiszen ebben az esetben, ha van egy vagy több bátor kocánk (ezek a domináns egyedek), akkor  a többi igazodik hozzájuk. Fontos, hogy bármikor terelünk csoportosan -akár kocákat, akár malacokat-, teret kell adni, főként azért, hogy kiessünk az állat holtpontjából, illetve malacok terelése esetében több időnk van reagálni, ha vissza akarnak fordulni az eredeti helyükre.

Ha már szóba jött a „holtpont”- igen, minden állatnál van egy olyan pont, ahol nem látja a támadót, a mi esetünkben a terelő személyt, csak ha megfordul vagy kimozdul a holt szögből. Sertés tereléskor 95%- ban mindig az fordul szembe, akit erővel, erőszakosan próbálunk kimozdítani egy idegen ismeretlen helyre.