hu | en

Tejpótló szerepe a szopós malacoknál a fiaztatón

2019. február 08
Tejpótló szerepe a szopós malacoknál a fiaztatón

A hiperszapora sertés genetikáknál tudni kell, hogy sok malac születik, amit két módszerrel lehet menedzselni. Az egyik, a két vagy több lépéses dajkásítási módszer, de ez sok stresszel és mozgatással jár, ami állategészségügyi oldalról is gyengíti a malacot, hiszen minden kutrica és terem egyéni egészségügyi státusszal rendelkezik.  A másik módszer a jó minőségű tejpótló beiktatása a föcstej felvétele után.

A tejpótlás segít abban, hogy kevesebbet dajkásítsunk, illetve fialás után minimum 7 napig, de sok esetben választásig, csecsszám plusz két malaccal tudjunk működni a fiaztatón. A tejpótlónak nem csak az a szerepe, hogy több malacot válasszunk kocánként, hanem egyben a plusz energia biztosításával erőteljesebb, energikusabb malacot nyerhetünk, ami fokozottabb tejtermelést eredményez a kocáknál is.

Vannak esetek, amikor a tejpótló beiktatásával előfordul hasmenés a 2-3 napos malacoknál, és arra fogjuk, hogy a tejpótló miatt van. Azt tudni kell, hogyha maximális a föcstej felvétel, akkor nincs hasmenés, csak ha nem megfelelő a tejpótlónk valamelyik komponense. A tejpótló beiktatása mellett intenzív váltott szoptatással tudjunk elérni a maximális föcstej felvételt az első 24 órában, fialáskor, illetve utána.

A tejitatással összefüggésben, a nem megfelelő higiénia miatt is kialakulhat hasmenés. Amikor higiéniáról beszélünk, akkor elsősorban fontos, hogy tiszta legyen az edény, amibe a tejet keverjük, illetve a tejkonyha. A köritatók és tejcsészék legyenek naponta egyszer tiszta vízzel kimosva. A tejkonyha esetében egy szigorú tisztítási protokollt kell meghatározni, amit időközönként mérni is lehet.   Nagyon fontos, hogy a fiaztatóban itatott tejpótlónknak jelentős szerepe van a választás utáni fajlagos takarmányhasznosításban is.