hu | en

Nem termelő napok (NTN) hatása a termelési eredményekre

2019. augusztus 26
Nem termelő napok (NTN) hatása a termelési eredményekre

Bizonyára szakmabeli olvasóinknak nem kell elmagyarázni, hogy mi is a nem termelő napok száma (NTN), de hogy ez a szám hogyan befolyásolja a termelési eredményeket, általában elsiklunk fölötte. Helyenként úgy is szokták a nem termelő napok számát említeni, hogy „üres napok száma” vagy „száraz napok száma”.

Ha belenézünk egy adatkezelő programba, azt tapasztaljuk, hogy az NTN különböző mérési pontokból tevődik össze fialástól - fialásig a koca ciklusában. Jó eredménynek számít, ha az NTN száma 12, vagy az alatt van egy telep menedzsmentjében. Érdemes pár fontosabb pontra kitérni, ami gyakran elveszíti a fókuszt.  Ilyen a választástól a termékenyítésig tartó időszak, ami nem lehet több mint 4-5 nap, de kevesebb sem. Ha ez az időszak kevesebb mint 4 nap, akkor a fiaztatóban kell megkeresni azt negatív stressz faktort, ami a kocák hormonháztartását felborítja. A választási stresszel ugyanis megborul a koca hormonális nyugalmi állapota és bekövetkezik az ivarzás, még a választás 4.-5. napja előtt. A választás után 2-3 napra történő ivarzás egyértelműen arra utal, hogy valami rendkívüli történik a laktáció ideje alatt. Ez lehet egy gyenge malac leszedés választás előtti napokan vagy a  koca vakcinázása, ami lázat okozva, befolyásolja a tejtermelést, megbillentve a hormonháztartást, de lehet a malacok vakcinázása is, ami szintén befolyásolja a malacok aktivitását egy rövid időre ( takarmány mennyisége vagy minősége, toxinok ..stb).

Szintén probléma,- ugyanezen időszakra nézve-  az 5 nap után bekövetkező ivarzás. Ezekben az esetekben is a fiaztatóban kell megfigyelni, főként a laktáció másodi felében, a kocák takarmányozását, illetve a választás utáni úgynevezett „Flushing =ivarzásra előkészítés” időszakát, biztosítva a maximális takarmányfelvételt és energiát, fényviszonyokat, illetve csökkenteni a negatív stresszfaktorokat. Jó tudni, hogy a választás utáni pozitív stressz hozza az erőteljes ivarzást.

Egy másik fontos pont a visszaivarzás és a vemhes koca kiesés, elhullás. Általában, ha az NTN jóval 12 nap felett van, akkor vagy a késői visszaivarzás, illetve vetélés vagy a vemheskoca elhullás magas. Jó tudni, hogy termékenyítéstől a 28. napig nincs vetélés, csak visszaivarzás. Visszaivarzás esetében fontos megállapítani, hogy a vemhesség melyik időszakában történik, illetve visszakeresni a termékenyítési naplóból az akkoriban fellépő rendellenességeket. Koca elhullásnál mindenképp fontos a korbonctani kép, illetve, szintén a naplóból visszakeresni a történteket, mint például takarmány váltás…

A magas NTN napok összefüggésben vannak az éves kocaforgóval, ugyanis a magas NTN alacsony kocaforgót eredményez, ami csökkenti a kocánkénti éves választott malacot.