hu | en

Járványvédelem- a kihívás!

2019. november 13
Járványvédelem- a kihívás!

Fontos megemlíteni, hogy az ASP vírus önmagában lassan terjed, viszont a hordozó faktorok segítségével a betegség terjedése rendkívül felgyorsul. Az ASP vírus már 1957-ben felbukkant - ugyan más genotípussal-, ami később befertőzte Európát (Spanyolország, Portugáliát…). Jelenleg nem áll rendelkezésre vakcina, ezért fontos a járványvédelmi gyakorlatokat átvizsgálva a megelőzést erősíteni.

A mentesség megmaradásának az alapja a szigorú járványvédelem, amelynek  első, talán legfontosabb lépése-  megértetni a dolgozókkal, hogy milyen betegséggel állunk szemben, miért fontos mentesnek maradni, illetve az esetleges befertőződés milyen károkat tud okozni. Az oktatás során hasznos lehet videókat, illetve képes oktatásokat kombinálni a mindennapi gyakorlattal, így is segítve a felkészülést. A járványvédelem csapatmunka, ahol mindenki akarata és ötlete számít.

Fontos betartani és betartatni a járványvédelmi zónákat (fekte-szürke- fehér). Elengedhetetlen kialakítani egy olyan rendszert, ahol a privát öltözetünk nem találkozik, érintkezik semmilyen zónás öltözettel. A zónákon belüli öltözetek, lábbelik, illetve eszközök ne keveredjenek és rendszeresen legyenek mosva, mindig szigorúan ugyanabban a zónában. Nem célszerű a személyes tárgyak bevitele a telepre, a szükséges tárgyak (szemüveg, telefon) csak fertőtlenített (germicidlámpa+ alkohol) állapotban kerülhetnek a telep területére, illetve az állatok közé.

 A dolgozói étkezés, illetve étkeztetés sem maradhat figyelmen kívül, ezért javasolt, hogy sertés eredetű étel nem kerüljön a telep területére, de még a közelébe sem.

Minimalizálni kell a telep közelébe vagy a telepre történő idegen járművek beengedését. Saját járműveink, gépeink is csak szigorú fertőtlenítési protokollt követően mehetnek a kerítéseken belül. Legbiztonságosabb, ha kialakítunk a teleptől távolabb egy átadási és szállítási pontot az állat értékesítésre, tetem- , illetve szemét szállításra. A legbiztonságosabb módszer, ha a telep saját állati tetemégetővel rendelkezik és ezzel távol tartjuk a magas rizikófaktorú elszállító járműveket. Azokban az esetekben, ahol az előbbiekben említett átadási pontok csak a telep közelében oldhatók meg, ott fertőtlenítési módszerekkel minimalizálni kell a fertőzés veszélyét. Emellett a parkolási területeket is célszerű eltávolítani a telep közeléből.

A szúnyogok és rágcsálók elleni védekezésre is nagyon fontos figyelmet szentelni. Nyári időszakban a szúnyogok, hideg, hűvös évszakokban a rágcsálók jelentenek fokozott veszélyt, mivel behúzódnak a kinti kopár területekről az épületeinkbe.  Az istálló, illetve az istálló körüli tisztaság fontos, hiszen ezzel is távol tudjuk tartani a rágcsálókat.