hu | en

Fókuszpontok a fialást követő első hétben

2021. január 04
Fókuszpontok a fialást követő első hétben

1. pont: Az első és legfontosabb dolog az újszülött malac levegővétele után a föcstej felvétele. Ez az alapfeltétele annak, hogy a későbbiekben immunerős malaccal tudjunk dolgozni a fiaztatón. Főleg azokon a telepeken, ahol a genetika már hozza a magas malaclétszámot, rendkívül fontos, hogy minden malac felvegye a lehető legtöbb föcstejet. A legjobb, minden esetben, ha a malac a saját anyjától kapja meg a föcstejet, lehetőleg az első 24 órában, mivel itt a legmagasabb az IgG (immunglobulin) szint a föcstejben. Az alábbiakban látható kép ábrázolja a fialás utáni időszakokban mennyire eltérnek az immunglobulin szintek.
 
Hogyan tudjuk ezt alkalmazni a gyakorlatban, amikor több a malac, mint amennyit a koca szoptatni tudna?
2. pont: Fontos, hogy bármilyen folyamatot bevezetünk a termelésünk bármelyik ágazatában, annak  kontrolálhatónak kell lennie minden személy által, ellenben kaotikus helyzet is kialakulhat.  Erre jó példa az újszülött malac menedzsmentjében az osztva- váltva szoptatás. Ezzel a módszerrel tudjuk elérni azt, hogy minden vitális malac föcstejhez jusson a fialás első 24 órájában.
Az alacsony energiaháztartás emésztési problémákat okozhat. Ha energikus malacunk születik, felveheti a föcstejet, viszont, ami nagyon fontos, hogy semmilyen szájon át adható energiapótló szerrel ne próbálkozzunk addig, amíg a malacunk emésztő traktusában nem került föcstej.  Gyakorlatban a gyomornál való enyhe megfogással érzékelhető, hogy a malac gyomra üres vagy sem. Amennyiben a gyomor telített, akkor javasolt szájon át adható energiapótló szerek használata is, főként a gyengébb malacoknál.

3. pont: Dajkásítás vagy alomkiegyenlítés is fontos szegmense az első hét menedzsmentjének. Lényege, hogy lehetőleg malacainkat egyenlő eséllyel indítsuk életnek termelésünkben. A dajkásítás-alomkiegyenlítés utáni 24-48 óra meghatározó, ekkor meg kell figyelnünk minden koca és malac jólétét, valamint jelölésekkel vizualizálni a problémás egyedeket, kutricákat, és lehetőleg még azon a napon orvosolni a problémákat (Pl: Kocák egészsége, takarmányozási görbéje, gyengülő malac termen belüli leszedése…stb)

4. pont: Fontos megemlíteni, hogy a koca napi adagolt takarmány felvétele, enyhén emelkedő takarmány görbéje, valamint a napi vízfelvétele is fontos szerepet játszik. Ezt egyedileg kell minden kocánál kontroll alatt tartani. Ahhoz, hogy maximálisan ki tudjuk használni a koca tejtermelési potenciálját, a koca takarmányozása rendkívüli odafigyelést igényel.  „Amilyen a takarmány görbe olyan a koca tejtermelési görbéje is”.

5. pont: A következő fókuszpont az úgynevezett LV5. Valójában ez a  genetika tenyésztő telepeken az állat INDEX -szám meghatározás egyik kiegészítője. Mindemellett nekünk,  végtermék előállító egységnek is fontos az LV5, hiszen ezek a napok határozzák meg a malac további fejlődését- akár a hizlalda végéig is. Erről majd egy következő cikkben értekezünk.