hu | en

Az energia veszteség okai az újszülött malacoknál

2019. szeptember 20
Az energia veszteség okai az újszülött malacoknál

Mit okoz az energiaveszteség az újszülött malacnál, választott malacnál?
Mielőtt bővebben belemerülnénk az energia veszteség részletességébe, fontos megérteni, hogy mi okozhatja az energia veszteséget. Felmerült már az a kérdés, hogy honnan tudja a malac, hogy születéskor mi a helyes irány a csecsek eljutásához, és ha nem jut el megfelelő idő alatt mi történik? Veszíthet-e energiát a még meg nem született malac a születés során? Ezekre a kérdésekre próbálunk választ adni – bővebben az újszülött malacok, és kisebb részben a választott malacok esetében. Hogy miért csak kisebb részben a választott esetében? Tudni kell, hogy a jól választott malac energiaveszteségeit a választás első napjaiban egy könnyű menedzsmenttel meg lehet oldani probléma mentesen.

Veszíthet-e a még meg nem született malac energiát a fialás folyamán?


Jó tudni, hogyha a koca fárad, akkor a malac is elfárad, energiát veszít az anyja méhében, szülőcsatornájában, hiszen a malacnak is mozognia kell, ami nyomásra ingerli a kocát. Persze ennek a kocán belüli malac mozgásnak van egy pozitív hormontermelő hatása is, ami a fialásban nagyon nagy szerepet játszik. Tehát egyszerűen fogalmazva, ha nincs mozgás, nincs hormontermelődés, megáll a fialás. Ezért nagyon fontos, hogy a fialás folyamata rövid legyen. Gyakran megfigyelhető, hogy nagy almoknál az utolsónak megszületett malacok csak dideregnek mozdulatlanul a koca faránál, nem keresve a föcstej forrását. Ebben a fázisban a malac már nincs a tudatánál, ezért nem tudja merre van a helyes útvonal, ami a koca csecséhez vezet, ugyanis az energia veszteség során a malac tájékozódó képessége elveszik. (szokták mondani, kikapcsol a GPS) Jó tudni, hogy amikor a koca kinyomja a malacot a farka segítségével egy úgynevezett ütéssel, lökéssel megadja az irányvonalat. Felmerül jogosan az a kérdés, hogy mi van akkor egyszerre 2-3 malac jön? Jogos a kérdés, de tulajdonképpen a másik irányadó tényező a malacnak a kocaszőr növésének iránya, mert az ellentétes közlekedés irritálja a malacot, ami arra készteti, hogy megforduljon. Mikor a malac hőmérséklete, ami születéskor közel 38- 40 fok Celsius, hirtelen csökken 2-3 fokot, részleges izombénulás történik és nemcsak az úgynevezett tájékozódási képesség, hanem a reflexek is elgyengülnek, valamint ami nagyon fontos, hogy eltűnik a szopási reflex.  Időnként látni lehet, ahogy a kutrica valamelyik részén- távolabb a kocától-, a koca fejénél, hátánál a malac mozdulatlanul vacog, nem aktív. Az előbbiekben említett tünetek mind energia veszteségre utalnak, ami természetszerűen az diktálja a szervezetnek „Ne mozdulj! Spórolj energiát, mert csak így éled túl”. Az újszülött malac energia forrása a föcstej, illetve az infra. Kevés túlélési eséllyel rendelkezik az a malac, amelyik energiát veszítve születik meg, és egy külső, nem optimális terem-kutrica hőmérséklettel találkozik. Fontos azt is tudni, hogy a nem megfelelő energia egyensúly a malac életében befolyásolja az emésztést, ami a fejlődési folyamat egyik kritériuma.
Választott malacnál, a választás első napjaiban, nagyon fontos, hogy a malac ne veszítsen energiát. Az energia veszteség a választott malacnál nagyban befolyásolja a takarmány emésztését, hasznosulását. Tudjuk azt, hogy a meg nem emésztett takarmány hasmenést produkál, ami zömében azért fordul elő, mert a bélbolyhok károsodtak. Az energia veszteség során kialakul a stressz, ami étvágytalanságot okozva károsítja a bélbolyhokat is. A választott malac egyik legnehezebb és legkritikusabb szakasza a választás utáni első hét és a takarmányváltások. Az előbbi cikkekben szó volt a választási stresszről, ami hatalmas energiát von meg a malac szervezetétől. A stressz és az energia nagyon szorosan befolyásolják egymást. Az energia veszteség stressz gerjesztő hatású, valamint a stressz hatás energiát von el a szervezettől. Képzeljük el, hogy minket embereket is egy ismeretlen környezet, az alkalmazkodás, estleges hierarchia harc elfáraszt, energiát von el a szervezettől. Ugyanez történik a malac leválasztásakor is, csak még hiányzik az anyja is.
A takarmány összetétele, minősége is lehet energia megvonó tényező, hiszen, ha a takarmány nem optimális a malac súlyához, energiát von el a malactól, hogy a szervezet meg tudja emészteni, valamint meg tudjon ismerni olyan komponenseket, amivel a szervezet először találkozik. A szervezetben lévő energia egyensúlyának a megtörése kiskaput nyit a különböző baktériumoknak, vírusoknak.