hu | en

AD libitum etetés a szoptató kocáknál a fiaztatóban

2019. január 22
AD libitum etetés a szoptató kocáknál a fiaztatóban

Egy jó évtizeddel ezelőtt, a fiaztatóban az AD-LIB etetés a kocák esetében még „gyerekcipőben” járt, sőt hallani sem nagyon lehetett erről a stratégiáról. Az ötlet az volt, hogy kisebb adagokkal etessük a kocákat a fiaztatón naponta többször, azért, hogy magasabb legyen a napi takarmányfelvétel. Voltak és mai napig vannak olyan telepek, ahol nincs AD-LIB etető, és napi 7-szer etetik a kocákat a fiaztatón. Ehhez tudni kell, hogy a koca étvágya a nap 24 órájában változó. Nagyjából a reggeli etetésükkor eszik meg a legtöbb takarmányt.

Ma már kiváló eredményeket lehet elérni az AD-LIB technológia segítségével. Első sorban rengeteg munkától szabadít fel, illetve éves szinten takarmányt spórolunk meg, de ami a legfontosabb, hogy a laktáció idő alatt a koca saját maga korrigálja a takarmányozási görbéjét. Ez azért jó, mert így nagyon kevés annak az esélye, hogy liftszerű takarmányozás alakuljon ki. Fontos tudni, hogy amilyen a takarmányozási görbénk a szoptatás idő alatt, olyan a koca tejtermelési görbéje is, illetve kiemelkedő szerepe van még a koca kondíciója és a termékenyülés szempontjából is. Jogos, ha felmerül az a kérdés, -„a koca nem fogja kijátszani a takarmányt, vagy tele enni magát”?,  de  döbbenetes módon az a tapasztalat, hogy NEM. Extrém dolgok mindig lehetnek, előfordul, hogy vannak egyedi esetek, de 99%- ban, nem játszik a koca a takarmánnyal és nem eszi tele magát. Ugyanaz az elmélet, mint választott malacnál. Ha kiszemelnénk egy malacot a malacnevelőn és megfigyelnénk a viselkedését az AD-LIB etető körül, azt látnánk, hogy addig használja játékként az etetőt, amíg nem válik megszokottá és nem tanulja meg mire szolgál, - azután csak akkor aktiválja, amikor enni akar.

A kocát a fialás után tíz napig limitálva etetjük úgy, hogy a tizedik napra érje el a napi 7-7,5 kg takarmányt. Ezután a napi adagját kapja csak meg az ad-libitum etetőkbe. Ez az a periódus, amikor a koca megtanulja az etetőt használni. Mivel limitált a takarmány napi adagja, ezért, ha ki is játssza az etetőből, később a koca meg fogja enni, anélkül, hogy tele enné magát. Az AD LIB etetési módszer nyugodtabb kocákat, kiegyensúlyozottabb és nagyobb választási almokat eredményez.