hu | en

A született másodosztályú, kicsi malac menedzsmentje

2020. január 29
A született másodosztályú, kicsi malac menedzsmentje


Különböző rovatokban, folyóiratokban olvasható, hogy akár már a malac születésekor eldönthető, hogy melyik egyed lesz képes („ha minden paraméter megfelel”), időre elérni a tervezett értékesítési állapotot. Az előbb említett állítás, igaz, ám tudnunk kell azt is, hogy a humán tényező módosíthatja a másodosztály számbeli nagyságrendjét.

Mikor kerül másodosztályú besorolásba a malac? Sokszor a kicsi, de vitális malacot is helytelenül ítéljük meg. Másodosztályú malacnak sorolható be azon egyed, amely olyan külső hibával, illetve állategészségügyi problémával rendelkezik, ami az értékesítés pillanatáig maradandó tünettel fennmarad. Jól képzett menedzsmenttel, a kis súllyal született egyed is hatékonyan felnevelhető és értékesíthető, mint 30 kg-os malac vagy akár első osztályú hízó. A kis súllyal, de egészségesen választott malac megfelelő odafigyeléssel képes a választás első hetében akár napi 200 grammal gyarapodni. Fontos, hogy az állat életének első fázisában- a fiaztatón -, egy nagyon jól tejelő kocához kerüljön, illetve amikor száraz takarmány felvételre tanítjuk a malacot, olyan takarmánnyal próbálkozzunk, ami kedvez a malac súlyának és emésztő adottságainak. A jó tejfelvétel akkor figyelhető meg, amikor dajkásításkor kis malacokkal alakítunk ki almot, és ezen az almon belül a több tejet felvevő malac a választás időpontjára akár másfél kilóval is meghaladja a csoporton belüli társait.

Ezekről a kisebb malacokról választáskor régi gazda szemmel kell gondoskodni, úgy, ahogyan régen a nagyszüleink is tették. Ők sokszor, amikor 10-12 malac felett volt az élve született egyedek száma, akkor az utolsó 2-3 gyengébb malacot cumisüveggel etetve nevelték, legtöbbször sikeresen. Ugyanez a helyzet a mai, intenzív termelésben is. Egy másik tény, amit megtanulhattunk régi gazdáinktól, hogy már 10 nap után - moslék formájában - szilárd takarmányt juttattak a malac szervezetébe, ami nagyobb súlygyarapodást eredményezett, sőt a kicsi malac választásra utolérte az koca alatt lévő, nagyobb malacokat. Ebből a konklúzió, hogy több idővel és jobban kell az elején gondoskodni a kisebb egyedekről, lehet szó szopós vagy akár választott malacról. Minkét esetben az a leghatékonyabb, ha az emésztőrendszerüknek ideális takarmányt, ha kell, naponta többször, moslék formájába juttatjuk az állat szervezetébe, mielőtt teljesen száraz takarmányra fordítanánk a malacainkat.

Fontos megemlíteni, hogy figyelnünk kell a választott malacoknál, hogy nehogy moslék függővé váljanak, mert akkor drasztikusan csökkeni fog a száraztakarmány felvétel, növelve az éhezést, károsítva a bélbolyhokat, illetve az emésztést. A szopós malacok esetében nem kell ettől tartani, hiszen a kocatej mindig prioritást élvez.