hu | en

A koca bélsárpangása a fialás időszakában

2018. december 03
A koca bélsárpangása a fialás időszakában

Miért okoz gondot fialás közben a bélsárpangás?

Lassítja az emésztést, így a rostban szegény takarmány lassítja koca bélperisztatikáját. Ezzel együtt csökken a koca étvágya is.
Rontja a vízfelszívódást és ezzel együtt a föcstej- és tejtermelést. A vízfogyasztásnak fokozott szerepe van a fialás körül. Amennyiben a koca nem iszik elegendő vizet, csökkenni fog a tejtermelése. Egy egészséges koca napi tejtermelése elérheti a 15 liter tejet is. Ehhez fokozott vízmennyiségre van szükség.
Bélsárpangás esetén nő a halva született malacok száma, mivel a kemény bélsár csökkenti a szülőcsatorna keresztmetszetét. Mivel a végbél közvetlen a szülőcsatorna felett helyezkedik el, így megnehezíti a fialás folyamatát, lecsökkentve annak keresztmetszetét, megnehezítve a kismalacok kijutását. Emiatt a malacok több időt tartózkodnak a szülőcsatornában, és könnyebben megfulladhatnak.

Mit tegyünk ellene?

Időszakosan ellenőrizzük a takarmány beltartalmát. Hajlamosak vagyunk új alapanyagok bekerülésekor, vagy receptmódosításkor kevesebb figyelmet fordítani a „kevésbé” fontos beltartalmi paramétereknek. Ilyen pl. a rost mennyisége és minősége.

Egy adott rostmennyiséget el lehet érni csupán egyetlen rostforrással is. Fontos azonban a rost minőségére is figyelni. Gondolunk itt a fermentálható rostok jelenlétére a takarmányban. Minél szélesebb az alkalmazott rostok palettája, annál kisebb a bélsárpangás előfordulásának esélye.
És nem utolsó sorban, kövessük a vízfogyasztást. Jó, ha fiaztató termenként tudjuk követni a vízfogyasztás alakulását. Vezethetünk pl. vízfogyasztási naplót. Ez segít abban, hogy adott esetben, ha látjuk, hogy valamiért csökken a vízfelvétel, már a komoly probléma megjelenése előtt tudjunk reagálni a kocák jóléte érdekében.