hu | en

A három zónás beléptetés előnyei a sertéstelepeken

2018. december 10
A három zónás beléptetés előnyei a sertéstelepeken

A három zónás beléptetést elsősorban olyan kompakt telepeken lehet betartani, ahol a telep és az utcai öltöző (fekete zóna) között van egy udvar, amit kerítés vesz körül. A több zónás beléptetéssel az a cél, hogy hangsúlyt fektessünk a járványvédelemre és a kórokozók telepre (sertések közé) való bejutásának a meggátolására. Mivel szinte lehetetlen ellenőrizni minden dolgozó, illetve látogató előző 48-72 órás hollétét, a telepre való bejutást szabályozni kell belépési rendszerrel. Járványvédelmi szempontból a számos rizikó faktor közül az ember a legnagyobb.

Hogyan működik a 3 zónás telepi beléptetés?

1.    FEKETE zóna
A fekete zónába belépve levetjük az utcai ruhánkat, beleértve a zoknit is. Az alsónemű / fehérnemű marad rajtunk. Mobiltelefon használata a telepen tilos, de a szürke zónába is csak úgy vihetünk bármit, hogy először germicid lámpa (UV) alatt fertőtlenítjük (telefon, cigaretta, öngyújtó…) legalább 5 percet. Mielőtt a szürke zónába bármihez is hozzányúlnánk, a kezünket fertőtlenítjük.

2.    SZÜRKE zóna
Ebben az öltözőben felveszünk egy ruhát és papucsot, amit csak a szürke övezetben használhatunk. A szürke zóna ajtaján keresztül a telep belső területére jutunk, majd ezen áthaladva a telep következő szürke öltözőjébe érkezünk. Levetjük az összes ruhánkat (beleértve az alsó, azaz fehérneműt is) és a papucsot.
A tusolóba érkezve letusolunk, megmossuk a hajunkat, majd átlépünk a fehér zónába.

3.    FEHÉR zóna
A fehér, azaz a tiszta övezet, a tusolóból kilépve kezdődik.  Tusolás után a törölközőnket a szárítón hagyjuk, a fehér övezet öltözőjébe megyünk, ahol telepi ruhákat veszünk fel. (alsónemű, zokni, póló, nadrág). A kezünket még egyszer megmossuk körömkefével mielőtt belépnénk az aktív sertéstelepre, majd kötelezően fertőtlenítjük alkoholos géllel vagy egyéb előkészített fertőtlenítő szerrel.

Miért fontos a higiénia a sertéstenyésztésben?

Jó tudni, hogy bármit működtetünk, az egy érték, ha jól csináljuk, ha nem. Viszont azzal, hogy jól végezzük a napi feladatainkat -beleértve a higiéniai szabályok betartását/ betartatását is-, csökkenthetjük az állategészségügyi nyomást az állományunkról, ami például gyógyszer költséghatékonyságban mutatkozik meg, nem beszélve az állatok egészségügyi státuszáról. Egy egészséges állományból könnyebben és olcsóbban el lehet érni a kitűzött termelési célokat. A szigorú higiénia szabályok betartásával teljesen meg lehet változtatni, illetve nagy mértékben lehet csökkenteni a telep feldúsult, elszaporodott kórokozói térképet.