hu | en

A koca kondíciójának és a magas vemhességi és fialási százalék összefüggései

2018. december 01
 A koca kondíciójának és a magas vemhességi és fialási százalék összefüggései

A magas vemhességi százalék és a magas fialási százalék nem ugyanaz. A 96 % feletti vemhesülési százalék mondható magas vemhesülésnek, ami már tudható a vemhesség 28-dik napjában. A fialási százalék legtöbbször 3-4 százalékkal kisebb.
Jó fialási százaléknak számít a 93% feletti fialás, amelyet éves szinten hozni nagyon jó eredménynek számít. A magas fialási százalék magával vonzza a magas malac számot is, amelyet jó menedzsmenttel lehet csak elérni.
A magas vemhesülési eredmények egyik legfontosabb tényezője a koca kondíció, amit hátszalonna méréssel lehet pontosan megállapítani. A rendszeres hátszalonna mérés segít biztos képet alkotni arról, hogy milyen a kocáink kondíciója, és esetleg hol kell korrigálni. Ezért célszerű több mérést végezni termékenyítéstől -termékenyítésig. A leggyakoribb mérési időpontok: választáskor, 4 hetes vemhesen, 8 hetes vemhesen, és fiaztatóba telepítéskor.
A megfelelő hátszalonna vastagság a két mérés (P2) átlaga. Nem mindegy, hogy egy kocasüldő ugyanannyit veszít a hátszalonna vastagságából, mint a koca, egy laktáció alatt.  Egy mm hátszalonna 7-8 kg testsúlynak felel meg. Százalékban gondolkodva, van egy 300 kg kocánk 19 mm-es hátszalonna vastagsággal és van egy 250 kg kocasüldőnk, szintén 19 mm-es hátszalonna vastagsággal. Mindkettő 4 mm-ert ad le a laktáció során, de százalékban számolva a 300 kg-os kocánk megközelítőleg 10%-ot veszített a testsúlyából, míg a 250 kg-os kocasüldő 12% -ot. Ez a 2 % többlet súlyveszteség bőven elegendő ahhoz, hogy kimerítse a szervezet készleteit- ezzel felborítva az egyensúlyokat. A rohamos kondíció veszteség befolyásolja a következő ciklust a termékenyítéstől a fialásig, illetve negatív befolyása van az ivarzás- vemhesülés periódusra is.  Kocasüldők esetében fontos, hogy megfelelő legyen a hátszalonna vastagsága (14 mm) hiszen az a célunk, hogy a lehető legtöbb malacot fialja (16 malac felett).